Σύνδεση Βυζαντινών Ναών Τραγαίας

    Ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες η κατασκευή πέτρινης σκάλας που οδηγεί στον βυζαντινό ναό του Ταξιάρχη στα Μονοίτσια. Πρόκειται για το πρώτο βήμα στην προσπάθεια του συλλόγου μας για την σύνδεση μέσω μονοπατιού δύο σπουδαίων Βυζαντινών μνημείων της Τραγαίας: του Αγίου Γεωργίου Διασορίτη  και του -πρόσφατα αναστηλωμένου-Ταξιάρχη στα Μονοίτσια.

    Θα ακολουθήσει ο καθαρισμός του παλαιού μονοπατιού που θα ενώνει τους δύο ναούς (6 λεπτά απόσταση), η τοποθέτηση ξύλινων πινακίδων (έχουν ήδη κατασκευαστεί) σε όλη τη διαδρομή από το Χαλκί μέχρι τους ναούς, καθώς και η επισκευή της στέγης του Διασορίτη που έχει υποστεί φθορές από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Όλα τα έξοδα θα καλυφθούν από τις δωρεές των επισκεπτών του Διασορίτη, οι οποίες συγκεντρώθηκαν τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια που εθελοντές του συλλόγου μας άνοιγαν το ναό σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και τη Μητρόπολη Παροναξίας. Η κατασκευή της σκάλας (με την άδεια φυσικά του ιδιοκτήτη του κτήματος) κόστισε 500 ευρώ, χρήματα που πληρώθηκαν ήδη στους άξιους μάστορες που την έφτιαξαν με σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο και στην παράδοση της ξερολιθιάς.

    Στόχος μας το καλοκαίρι οι επισκέπτες να μπορούν να πηγαίνουν με ασφάλεια και στα δύο σπουδαία βυζαντινά μνημεία της Τραγαίας!